Τα Χάρτινα Φτερά @ Holywood Stage 13.11.2014 (Live Review) by Velis & Nikolas


Πέμπτη 13 Νοέμβρη και είμαστε έτοιμοι να πάμε να παρακολουθήσουμε το Live των “Χάρτινων Φτερών”. Φτάνουμε στο Holywood Stage γύρω στις 22:30 λόγω δουλειών που είχαμε οι οποίες δεν μας επέτρεψαν να βρισκόμαστε νωρίτερα εκεί , καθώς τα παιδιά είχαν δώσει ώρα έναρξης του Live στις 21:00 (ένεκα Πέμπτης) με τους Groove Aloud να ανοίγουν το πρόγραμμα.

Φτάνουμε λοιπόν κι όπως πάντα η υποδοχή στο συγκεκριμένο χώρο είναι τόσο ζεστή που νομίζεις ότι μπήκες στο σπίτι σου για να ακούσεις ένα ακόμη live. Όλοι οι άνθρωποι του μαγαζιού ευγενικοί και ζεστοί γνωρίζοντας ότι πηγαίνουμε για να καλύψουμε το live.

Ανοίγουμε λοιπόν την κεντρική πόρτα που οδηγεί στο κύριο μέρος του μαγαζιού, εκεί που βρίσκεται και το stage και με μια πρώτη αίσθηση ο ήχος που φτάνει στα αυτιά μας μας κάνει αυτομάτως να συνθέσουμε στο νου μας μια πολύχρωμη εικόνα. Μην αναρωτηθείτε τι λέει ο εν λόγω γραφών, απλά συνέβη, απλά μόλις ήρθε ο ήχος των Groove Aloud στα αυτιά μας, αυτό που έβγαζε ήταν χρώμα… χρώμα και ένα σκηνικό έτσι σαν αλλόκοτο Βαλκανικό πανηγύρι με τη ποικιλία των οργάνων που έβλεπες και με τη πολύ ζεστή και όμορφη φωνητική παρουσία της κοπέλας της μπάντας.

Έπαιξαν λοιπόν οι Groove Aloud κάποιες όμορφες διασκευές, όσο βέβαια προλάβαμε και τους απολαύσαμε on stage, γιατί όπως σας είπαμε, καθαρά με δική μας ευθύνη, αργήσαμε, και ήταν μια μπάντα που σου έδινε αρκετές υποσχέσεις και για τη συνέχεια της αλλά και για κάτι το διαφορετικό στο χώρο της μουσικής. Με ανυπομονησία λοιπόν, και αφού ήδη τους έχουμε σημειώσει στις “χαρούμενες παρατηρήσεις” μας, περιμένουμε πότε θα κυκλοφορήσουν και δική τους δουλειά.

Η ώρα κοντεύει 23:00 και είμαστε σίγουροι πως σε λιγάκι θα βγουν και τα “Χάρτινα Φτερά” on stage, γιατί όπως μας είχαν εξομολογηθεί οι ίδιοι, δεν ήθελαν να καθυστερήσουν να εμφανιστούν λόγω του ότι η επόμενη ήταν εργάσιμη μέρα (Παρασκευή)… προς τιμήν τους και επιβραβεύουμε κι εμείς τον τρόπο σκέψης τους γιατί δείχνουν ότι αν μη τι άλλο σέβονται το κοινό που θα προσέλθει να τους ακούσει.

Είμαστε λοιπόν εκεί γύρω στις 23:00 και το μαγαζί έχει γεμίσει σχεδόν… και τότε βλέπουμε τα παιδιά, που ήδη βρίσκονταν πάνω στο stage, να δίνουν ο ένας με τον άλλον το οκ για να ξεκινήσουν. Η αγωνία χτυπάει κόκκινο γιατί τα “Χάρτινα Φτερά” είναι μια μπάντα που δεν βαδίζει στα εύκολα μονοπάτια της “μουσικής κανονικότητας” αλλά εξελίσσεται, ψάχνεται και για εμάς, δικαιώνεται.

Πως όμως να μην απογειωθεί το live όταν ξεκινούν τα “Χάρτινα Φτερά” και για δεύτερο κομμάτι τους έχουν επιλέξει το “Αυτό το τραγούδι δεν είναι για σένα” από Διάφανα Κρίνα που χωρίς να λέμε υπερβολές, ακόμη και  τα Κρίνα θα ζήλευαν το αποτέλεσμα. Πως η βραδιά να μην γίνει άκρως δυναμική κι ευχάριστη όταν ακούς διασκευή από Χάρτινα Φτερά στους Nirvana και στο “Heart Shape Box” και πώς να μη γεμίσεις αδρεναλίνη όταν αρχίζουν τα δικά τους κομμάτια από το ολοκαίνουριο άλμπουμ τους “Η αυτού πραγματικότης” με αυτόν τον εκπληκτικό συνδυασμό ηλεκτρικής κιθάρας, μπάσου και drums (δλδ βάση ροκ) πλεγμένα τόσο όμορφα με τις ηλεκτρονικές πινελιές του Χάρη από το synthi. Αποκορύφωμα η εκ βαθέων διασκευή τους στο κλασσικό κομμάτι του Διονύση Σαββόπουλου “Σαν τον καραγκιόζη”, κομμάτι που εκτός του σεβασμού με τον οποίο το διασκεύασαν τα Χάρτινα Φτερά, το πήραν κυριολεκτικά από το 1970 και μας το έδωσαν αυτούσιο αλλά και εξελιγμένο απευθείας στο 2014. Ακούσαμε επίσης εκτός από δικά τους κομμάτια και διασκευές σε μπάντες όπως είπαμε και πριν, Διάφανα Κρίνα, Nirvana, Depeche Mode, Μίκρο κα.

Αποτέλεσμα Εκπληκτικό… τόσο εκρηκτικό όσο και μελωδικό!!!

Μιχάλης Κεχαγιαδάκης – φωνή ηλεκτρική κιθάρα και με άπειρα κέφια (είχε και γενέθλια) και φαινόταν σε κάθε λέξη που έβγαινε απ’ το στόμα του.

Μάνος Ζουρίδης – φωνητικά, μπάσο και εντάξει ότι και να πεις για εκείνον περιττό… απλά respect ειλικρινά… και με μαγικά εκεί στο μπάσο!!!

Γιάννης Βερούχης – τύμπανα.. και τι τύμπανα… βασικά τα τύμπανα όπως θα πρεπε να ‘ναι… άκουγες και ένιωθες να σου ρχεται όλο πάνω σου…

Χάρης Μπότσης – πλήκτρα … μαέστρος απλά!!!

  • Συμπέρασμα… βραδιά μοναδική, ήχος απίστευτος (μπράβο στο Holywood, έχει επενδύσει και φαίνεται), δυναμική live;;; Εξωπραγματική ειλικρινά!!! Και λάτρης του είδους να μην ήταν κάποιος, απλά θα παρασυρόταν και θα αφηνόταν στα “όργια” που έπαιζαν τα Χάρτινα Φτερά επι σκηνής.

 

  • Παρακαταθήκη… μπάντες σαν τα Χάρτινα Φτερά αλλά και τους Groove Aloud μακάρι να γεννιόντουσαν κυριολεκτικά κάθε μέρα. Και η σκηνή της χώρας μας θα κέρδιζε πολλά αλλά και όλοι εμείς που κοιτάμε με μια διαφορετική ματιά τη μουσική και είμαστε ανοιχτοί στην εξέλιξη του καθιερωμένου!

 

Υ.Γ: Καλοτάξιδος ο δίσκος και έτσι πάντα να δίνεται τη δικιά σας εξελικτική ματιά σε ότι κι αν κάνετε… το έχουμε ανάγκη.

 

Για τον Octava Radio

Βελής (Rock-ό-πολη)

Νικόλας (Έν… τεχνος)