Μπάμπης Παπαδόπουλος – Απ’ τη σπηλιά του Δράκου (νέο CD / 2021 Remaster)

Επανέκδοση σε CD και streaming/download του άλμπουμ “Απ΄τη Σπηλιά του Δράκου” του Μπάμπη Παπαδόπουλου σε remaster από τον Τίτο Καργιωτάκη που είχε κάνει και το mastering της πρώτης έκδοσης το 2010.

Ο Παπαδόπουλος διασκευάζει (ή πιο σωστά ανασκευάζει) ρεμπέτικα τραγούδια της δεκαετίας του 1930 με φαντασία στην αρμονική γλώσσα και ευρηματικότητα στη μελωδική ανάπτυξη, αποτίοντας φόρο τιμής στους συνθέτες τους, με σεβασμό στο πνεύμα των τραγουδιών που παράλληλα αναδεικνύει  τη διαχρονικότητα και την αξία του συγκεκριμένου υλικού.

Το “Απ’ τη Σπηλιά του Δράκου” γνώρισε τόσο καλλιτεχνική όσο και εμπορική επιτυχία την περίοδο της πρώτης κυκλοφορίας του και με το πέρασμα του χρόνου έχει αποκτήσει τη θέση του κλασικού άλμπουμ της ελληνικής δισκογραφίας.

Η πρώτη έκδοση έχει εξαντληθεί από χρόνια και επανεκδίδεται τώρα με αφορμή την συμπλήρωση 15 χρόνων λειτουργίας της Puzzlemusik ως τμήμα των εορταστικών δράσεων που θα κορυφωθούν το φθινόπωρο του 2021, αλλά και την περσινή επέτειο των 10 χρόνων από την πρώτη έκδοση του άλμπουμ. 

Το CD διανέμεται κατά τη διάρκεια του Μαρτίου  στα δισκοπωλεία που αν και κλειστά ως φυσικοί χώροι, λειτουργούν on-line.

Η ψηφιακή έκδοση είναι διαθέσιμη σε υπηρεσίες streaming & download από 12 Μαρτίου (Spotify, iTunes, Deezer, Tidal και πολλές άλλες).

 

Έγραψαν για το “Απ΄τη Σπηλιά του Δράκου” την περίοδο της κυκλοφορίας του:  

Ο Παπαδόπουλος, λειτουργεί με σεβασμό και χωρίς να θέλει να «αλλοιώσει» το νόημα και την ουσία αυτών των τραγουδιών. Τα φέρνει πιο κοντά στη σύγχρονη εποχή, κάνοντας όλους εμάς να θυμηθούμε μια παράδοση που κυλάει στις φλέβες μας. (Νοέμβριος 2010, Ροζίνα Αράπη, ClickAtLife.gr)

O παρών δίσκος έχει τη δυναμική για να επαναπροσδιορίσει την σχέση μας με την πλούσια, αλλά ταλαιπωρημένη στο πέρασμα του χρόνου, μουσική που μας κληροδοτήθηκε. Καιρός, λοιπόν, να αναθεωρήσουμε την άποψή μας γι’ αυτήν και να την ενσωματώσουμε (μόνιμα) στα ακούσματά μας. (Μάιος 2010, Παναγιώτης Σταθόπουλος, mic.gr)

  Το “Απ΄τη Σπηλιά του Δράκου” περιλαμβάνει οργανικές εκδοχές σε τραγούδια των: Γιώργος Μπάτης, Μάρκος Βαμβακάρης, Βαγγέλης Παπάζογλου, Ιωάννης Χαλικιάς, Κώστας Μπέζος, Τέτος Δημητριάδης – χρονολογική εξαίρεση αποτελεί το Ένα τραγούδι απ΄τ’Αλγέρι του Απόστολου Καλδάρα που ηχογραφήθηκε πρώτη φορά το 1948.

 

Το τρίο των μουσικών που παίζει στο άλμπουμ αποτελείται από τον ίδιο τον Μπάμπη Παπαδόπουλο στην κιθάρα, τον Δημήτρη Βλαχομήτρο στο μπουζούκι και τον Διονύση Μακρή στο κοντραμπάσο. Στις εμβόλιμες μινιατούρες που υπάρχουν ανάμεσα σε ορισμένα από τα κομμάτια συμμετέχει ο Γιώργος Χριστιανάκης (πιάνο).

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από την Puzzlemusik στις 26 Απριλίου του 2010.  Ηχογραφήθηκε τον  Οκτώβριο του 2009  στο στούντιο Royal Alzheimer Hall με μηχανικό ήχου τον Τίτο Καργιωτάκη ο οποίος έκανε και τις μίξεις. Mastering: Τίτος Καργιωτάκης, Χρήστος Χαρμπίλας.

2021 remaster: Τίτος Καργιωτάκης Σχεδιασμός εξωφύλλου & συσκευασίας: Red Creative. Παραγωγή: Μπάμπης Παπαδόπουλος.

 

Το Μινόρε του Τεκέ (2021 Remaster) – Μπάμπης Παπαδόπουλος YouTube link:

https://youtu.be/C17LZcrh7t0

 

Ο Μπάμπης Παπαδόπουλος συνεχίζει την δημιουργική του πορεία. Πιο πρόσφατη κυκλοφορία του το άλμπουμ “Παραλογές του Άχρηστου” (Νοέμβριος 2019, Puzzlemusik)

 

Μπάμπης Παπαδόπουλος  Links:

▶  Site: http://babispapadopoulos.gr/     ▶ Facebook: www.facebook.com/PapadopoulosBabis

 

Puzzlemusik Links:    ▶ Site: http://www.puzzlemusik.com/

▶ YouTube Channel: https://www.youtube.com/channel/UCW8ImbB46Rnx03IeopkjSow

▶ Soundcloud: https://soundcloud.com/puzzlemusik

 ▶ Facebook: https://www.facebook.com/puzzlemusik.label

▶ Twitter: https://twitter.com/puzzlemusik

▶ e-mail: puzzlemusik@gmail.com