Δημήτρης Υφαντής & Haig Yazjian @ Σφίγγα (Live Review) by Παναγιώτης Κ.


Την Παρασκευή (27/10) είχα την χαρά να επισκεφτώ την μουσική σκηνή “Σφήγγα” και να απολαύσω δύο υπέροχους καλλιτέχνες, πλαισιωμένους από εξαιρετικούς μουσικούς. Συγκεκριμένα ο Δημήτρης Υφαντής και ο Haig Yazdjian συνδυάζοντας ήχους από την αρμενική και ελληνική μουσική παράδοση, χάρισαν ένα απολαυστικό μουσικό ταξίδι. Παράλληλα οι δυο τους τραγούδησαν κομμάτια, στα οποία εναλλάσσονταν οι δύο γλώσσες, δείχνοντας με τον τρόπο αυτόν τις ομοιότητες που υπάρχουν στη πολιτιστική παράδοση των δύο χωρών.

Η ορχήστρα αποτελούνταν από έγχορδα, πνευστά και κρουστά μουσικά όργανα. Από αυτά ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε το κανονάκι, καθώς και το κλαρίνο, το οποίο παίζονταν από έναν βιρτουόζο, Γιαννιώτη κλαρινίστα, που οι δύο τραγουδιστές παρουσίασαν με ιδιαίτερη χαρά. Ένα άλλο στοιχείο, το οποίο είναι σίγουρα άξιο αναφοράς, είναι το ζεστό χαμόγελο όλων των καλλιτεχνών που βρίσκονταν επί σκηνής, ο σεβασμός κατά την ερμηνεία διαφόρων παραδοσιακών τραγουδιών, αλλά και το χιούμορ που τους διακρίνει, με αποκορύφωμα το ανέκδοτο που μοιράστηκε με το κοινό ο Δημήτρης Υφαντής.

Όπως ο ίδιος ανέφερε με τον τρόπο αυτό έκανε σύνδεση με την Κρήτη, τόπος που αποτελεί πηγή έμπνευσης κάποιων τραγουδιών του. Τέλος, πολύ όμορφη εικόνα ήταν αυτή της συμμετοχής των δύο ερμηνευτών είτε με όργανα είτε με παλαμάκια, όταν δεν τραγουδούσαν οι ίδιοι αλλά τη στιγμή που συνόδευε ο ένας τον άλλον με τον τρόπο αυτόν. Μακάρι στο μέλλον να έχω την χαρά να βιώσω ξανά μια ανάλογη μουσική εμπειρία από το συγκεκριμένο σχήμα.

 

Για τον Octava Radio

Παναγιώτης Κ.