Ερωτόκριτος @ Ρυθμός Stage (Live Review) by Στέλλα Μ.


Παράσταση ιδιαίτερων προτιμήσεων, ο “Ερωτόκριτος και άλλες ιστορίες”, που παρουσιάστηκε στο “Ρυθμός stage” από τον συνθέτη Πάρι Παρασχόπουλο και με βασικό ερμηνευτή τον Δημήτρη Νικολούδη, ενώ τους πλαισίωναν αρκετοί ακόμα καλλιτέχνες.

Για αρχή, η παράσταση εξελισσόταν σε 3 κύρια μέρη. Πρώτο παρουσιάστηκε το έργο “Ερωτόκριτος” ,μελωποιημένη ποίηση από διασκευή του Βασίλη Ρώτα στο αρχικό κείμενο του Βιτσέντζου Κορνάρου. Μια διασκευή, που όπως πληροφορηθήκαμε, οφείλεται μερικώς στον, προσφάτως χαμένο, Νίκο Κούνδουρο. Ίσως το νεαρό της ηλικίας μου ή μάλλον οι προσωπικές μου προτιμήσεις, μα αγνοούσα την ύπαρξη του ομώνυμου, ιδιαίτερα πετυχημένου, αυτού δίσκου που ειχε κυκλοφορήσει την δεκαετια του ’80, στο οποίο είχαν συμμετάσχει πολλοί γνωστοί πλέον καλλιτέχνες όπως ο Νίκος Παπάζογλου και ο Σωκράτης Μάλαμας. Και ίσως επειδή εντελώς λανθασμένα, έχω πολύ αυστηρά τοποθετημένο στο νου μου, τον ρυθμό και τους στίχους του αυθεντικού ποιήματος, να μην κατάφερα να εκτιμήσω σε όλο το εύρος την ερμηνεία των καλλιτεχνών. Παρόλα αυτά, το υπόλοιπο κοινό φάνηκε να ανταποκρίνεται θετικά και άρχισε να δημιουργείται μια εμφανώς ευχάριστη και ανάλαφρη ατμόσφαιρα.

Στο δεύτερο μέρος, παρουσιάστηκαν τραγούδια από το άλμπουμ “Πανσέληνο Βλέμμα” εμπνευσμένα από ποίηση του Σταύρου Ζαφειρίου.

Το τρίτο μέρος ήταν όμως αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον και μου ανέτρεψε πλήρως την – εως εκείνη την στιγμή – άποψη για την βραδιά. Ήταν τραγούδια, ανέκδοτα, του συνθέτη κου Παρασχόπουλου που βρίσκονται στον δίσκο “Τα τραγούδια φυλακισμένων γυναικών”. Ήταν στίχοι που “ντύνονταν” με μουσική πρώτη φορά. Ήταν ποιήματα κρατουμένων γυναικών από τις γυναικείες φυλακές Διαβατών. Ήταν λόγια απλά, γυμνά από φανφάρες και κάθε διάθεση εντυπωσιασμού, που μιλούσαν για -τι άλλο;- τον κόσμο που κλείνεται μέσα από τους τοίχους της φυλακής τους και τον κόσμο που βρίσκεται πάντα εκεί έξω και (δεν;) τους περιμένει. Τα ποιήματα αυτά περιλαμβάνονται στην 4η ποιητική συλλογή που έχουν συνθέσει οι κρατούμενες σε συνεργασία με την Μ.Κ.Ο. Ελληνιον.

Η βραδιά έκλεισε με τραγούδια από ποιήματα του Αντρέα Παγουλάτου και του Χρήστου Μπράβου.

Συμμετείχαν οι: Φίλιππος Κωσταβέλης στο πιάνο, ο Γιάννης Κολοβός στο κοντραμπάσο, ο Σάκης Βαρβέρης σε τζουρά, κιθάρα και τραγούδι, και οι Μαρία Καργαδούρη και η Ελεάννα Φινοκαλιώτη στο τραγούδι. Προλόγισε ο Αντώνης Μποσκοΐτης.

 

Για τον Octava Radio,

Στέλλα Μ.