Μικρόκοσμοι : Συνέντευξη στον Octava Radio


1. Από πού εμπνευστήκατε και δώσατε το όνομα Μικρόκοσμοι στην μπάντα;

Θέλαμε να βρούμε ένα όνομα που να μας αρέσει, να είναι εύκολο να το θυμάσαι και, ταυτόχρονα, να υποδηλώνει αυτό που είμαστε και αυτό που κάνουμε. Διαφορετικοί άνθρωποι, με διαφορετικές καταβολές, ηλικίες, μουσικές εμπειρίες και διαδρομές που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν ένα μουσικό κόσμο που, εν τέλει, είναι ένας κόσμος-συνισταμένη των μικρόκοσμων του καθενός μας ξεχωριστά.

2. Πώς δημιουργήθηκαν οι Μικρόκοσμοι και πως έφτασαν στην σημερινή τους μορφή;

Επίσημα υπάρχουμε από τον Απρίλιο του 2009, μετά από μια πειραματική παρουσίαση των πρώτων τραγουδιών μας στην Κέρκυρα. Ήταν μια πολύ όμορφη και πετυχημένη βραδιά και είπαμε να το προχωρήσουμε για να δούμε πού θα μας βγάλει. Την ηλικία μας όμως τη μετράμε από τον Φλεβάρη του 2011, όταν κυκλοφορήσαμε τον πρώτο μας δίσκο. Από το 2009 μέχρι σήμερα η μπάντα άλλαξε μορφή εφόσον τρία από τα ιδρυτικά της μέλη αποχώρησαν για επαγγελματικούς λόγους και αντικαταστάθηκαν από άλλα. Σήμερα η μπάντα είναι εξαμελής από τετραμελής που ήταν αρχικά.

3. Τα ακούσματα των μελών είναι ίδια η από διαφορετικά κομμάτια της μουσικής;

Και ίδια και διαφορετικά. Ως μουσικοί βέβαια ακούμε τα πάντα, δεν γίνεται ν’ ακούς ένα ή δύο μόνο είδη και να αγνοείς ή να σνομπάρεις τα υπόλοιπα. Οι μουσικές εμπειρίες μας διαφέρουν κάπως με την έννοια ότι ο ένας έχει ασχοληθεί περισσότερο με την κλασική μουσική, ο άλλος με την τζαζ, ο τρίτος με παραδοσιακές μουσικές. Όλοι μας πάντως έχουμε την ίδια αγάπη για το Ελληνικό τραγούδι.

4. Πόσο σημαντική είναι η χημεία μεταξύ των μελών μιας μπάντας και κατά συνέπεια και της δικής σας.

Πολύ σημαντική. Κακά τα ψέματα, πέρα από το σεβασμό που πρέπει να τρέφει κάθε μέλος της μπάντας προς το άλλο, αν δεν ταιριάζουν τα χνώτα τους κάποια στιγμή θα δημιουργηθούν προβλήματα. Είναι απαραίτητο τα μέλη μιας μπάντας να «κολλάνε» μεταξύ τους διότι έτσι μπορείς να αντιμετωπίζεις προβλήματα, εντάσεις που είναι αναπόφευκτες στην πορεία μιας συνεργασίας, μπορείς ακόμα και να τσακωθείς χωρίς να καταλήξεις να αντιπαθήσεις ή να μισήσεις τον άλλο. Η καλή χημεία είναι η πρώτη απαραίτητη προϋπόθεση ώστε μια μπάντα να δεθεί και να αποδίδει στη σκηνή το μέγιστο των δυνατοτήτων της.

5. Από που εμπνέεστε τους στίχους για τα τραγούδια σας;

Από τα πάντα. Από όσα συμβαίνουν γύρω μας, από τον πόνο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ολόκληρη η κοινωνία, από τα βιώματά μας, από τις ιδέες μας, από την ανοησία και την ανευθυνότητα πολλών συνανθρώπων μας, από το κακό που κατά διαστήματα έχουν επιχειρήσει να μας κάνουν, από την αγάπη μας για τον άνθρωπο, από κάποιο τυχαίο γεγονός ή συμβάν. Οι πηγές έμπνευσης ενός δημιουργού είναι αστείρευτες, ιδίως στην Ελλάδα, όχι μόνο εξ αιτίας των όσων ζούμε καθημερινά αλλά και χάρη στην πλούσια ποιητική παράδοση της χώρας μας.

6. Πόσο εύκολο η δύσκολο είναι για μια μπάντα που βρίσκεται εκτός μεγάλων αστικών κέντρων π.χ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη να αναγνωριστεί αλλά και να καθιερωθεί στην συνείδηση του κόσμου;

Σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες προώθησης της δουλειάς σου σε περιοδικά, κριτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς δεν είναι δύσκολο, αρκεί είτε να έχεις το χρόνο να ασχοληθείς προσωπικά, που συνήθως δεν τον έχεις, είτε να αναλάβει αυτή τη δουλειά ένας μάνατζερ. Σε ό,τι αφορά τις ζωντανές εμφανίσεις, που είναι εξ ίσου, αν όχι περισσότερο, σημαντικές, εκεί η δυσκολία είναι μεγαλύτερη εφόσον οι μικροί τόποι διαθέτουν πολύ λιγότερους χώρους και μικρότερο κοινό ενώ η απόσταση από τα μεγάλα αστικά κέντρα δυσχεραίνει τις μετακινήσεις με συνέπεια να περιορίζονται οι δυνατότητες παρουσίασης της δουλειάς σου. Το αντιμετωπίζουμε διαρκώς. Υπάρχουν πάρα πολλά μέρη, κυρίως στην Αθήνα, που μας θέλουν και θα μπορούσαμε να εμφανιζόμαστε αλλά το ταξίδι από την Κέρκυρα κάθε βδομάδα ή κάθε δεκαπέντε μέρες δεν είναι και τόσο εφικτό.

7. Εσείς προσωπικά έχετε συναντήσει δυσκολίες στην προώθηση της δουλειάς σας σε συνάρτηση βέβαια με την προηγούμενη ερώτηση;

Ως προς το σκέλος της προώθησης δεν θα λέγαμε ότι συναντήσαμε ιδιαίτερες δυσκολίες. Αυτό φάνηκε από τις εξαιρετικές δισκοκριτικές που μας έγιναν, από τις πολλές συνεντεύξεις που έχουμε δώσει (πρέπει να είναι πάνω από σαράντα σε δύο και κάτι χρόνια) και από το γεγονός ότι μας παίζουν πάνω από ενενήντα ραδιοφωνικοί σταθμοί στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό. Δυσκολευτήκαμε πολύ όμως να βρούμε εταιρεία και ψάχνοντας ακούσαμε πολλές και απίθανες δικαιολογίες απόρριψης όπως π.χ. ότι είμαστε πολύ ποιοτικοί ή ότι έχουμε δύσκολες λέξεις στα τραγούδια μας και άλλα τέτοια! Όσον αφορά τις ζωντανές εμφανίσεις, ισχύει αυτό που σας είπαμε παραπάνω, θα θέλαμε να κάνουμε περισσότερες αλλά η απόσταση είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας.

8. Υπάρχουν ευκαιρίες στην ελληνική μουσική σκηνή για τις νέες μπάντες;

Νομίζουμε ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Θέλει υπομονή, επιμονή, πείσμα και πίστη σε αυτό που κάνεις. Πρέπει να ξέρεις να περιμένεις, πόσοι και πόσοι σημαντικοί καλλιτέχνες και δημιουργοί χρειάστηκαν χρόνια και χρόνια για να γίνουν γνωστοί! Δεν χρειάζεται να πιέζεις καταστάσεις, αυτό που είναι να έλθει θα έλθει αρκεί να είσαι εκεί την κατάλληλη στιγμή, να μην έχεις εγκαταλείψει.

9. Οι πιο παλιοί από εσάς «φτασμένοι» καλλιτέχνες που έχουν την αναγνώριση θεωρείτε ότι βοηθούν τους νέους;

Τι να σας πούμε; Κάποιοι βοηθάνε, κάποιοι άλλοι όχι είτε γιατί δεν θέλουν είτε γιατί δεν μπορούν. Εξαρτάται από τον άνθρωπο και από το εάν θυμάται πώς ξεκίνησε και ο ίδιος.

10. Πόσο νομίζετε ότι έχει επηρεάσει η κρίση τόσο εσάς προσωπικά αλλά και την μουσική σκηνή στη χώρα μας;

Η κρίση έχει επηρεάσει όλο τον κόσμο ή σχεδόν όλο. Αν δεν είσαι τραπεζίτης, εφοπλιστής, βιομήχανος ή διαπλεκόμενος πολιτικός έχεις πρόβλημα, και μάλιστα τεράστιο. Αλλά εξ ίσου σημαντική είναι η ψυχολογική ζημιά που έχει γίνει στον μέσο άνθρωπο που τον έχει οδηγήσει στην απάθεια και την αδράνεια. Κι εδώ έχουμε μια από τις αιτίες των προβλημάτων της ελληνικής μουσικής σκηνής. Πέρα από τα οικονομικά προβλήματα που ανάγκασαν τεράστιο αριθμό ανθρώπων να κόψει τις εξόδους του, ακόμα κι εκείνοι που μπορούν να βγουν δεν το κάνουν, δεν έχουν διάθεση. Αυτό έχει οδηγήσει ολόκληρο το μουσικό κλάδο σε ποσοστά ανεργίας πάνω από 70%. Μιλάμε πλέον ουσιαστικά για αναστολή επαγγέλματος. Τι άλλο περισσότερο να πούμε;

11. Τι καινούργιο περιμένουμε από τους Μικρόκοσμους  για το 2013;

Κάποιες εμφανίσεις στην Κέρκυρα, την Αθήνα και σε κάποια άλλα μέρη που κυνηγάμε και ένα ή δύο singles προπομπούς καινούργιου δίσκου. Καλά να είμαστε πρώτα και, βέβαια, να δούμε και τι εξελίξεις θα έχουμε στον τόπο μας διότι τα πράγματα δεν φαίνεται να πηγαίνουν καλά. Εμείς πάντως θα είμαστε εδώ και θα παλεύουμε.

Σας Ευχαριστώ Πολύ….Καλή Επιτυχία!!!!!!!!!!!!

Κι εμείς σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο που μας διαθέσατε!!!

 

Για τον Octava Radio

Νικόλας (Έν…τεχνος)