Νίκος & Γιώργος Στρατάκης @ ΣτΝ Club (Live Review) by Στέλλα Μ.


Είχα καιρό να πάω σε live . Λάθος! Είχα καιρό να πάω σε ΤΕΤΟΙΟ live. Ξεκίνησα να ετοιμάζομαι νωρίς και είχα την αίσθηση ότι αυτό που πάω να δω είναι εκτός τόπου, χρόνου, θέσης και πες το όπως θες. Τα «Στρατάκια» – έτσι τα λέμε στο χωριό μου – τα έχω ακούσει δυο φορές. Και τις δύο φορές Αύγουστο, στην Κρήτη, στο κέντρο του χωριού, στη γιορτή πορτοκαλιού. Με τι ψυχή να πάω η δόλια να τους ακούσω Νοέμβρη μήνα, σε κλειστό χώρο; Πού θα χορέψω; Πού θα τσουγκρίσω με τους συγγενείς και συγχωριανούς; Πότε θα βγει το πιλάφι και το βραστό; Προβλήματα που είχα…

Και πήρα το σαρκίο μου και πήγα. Και άκουσα. Και κάπου εκεί τελείωσαν όλα. Γιατί φίλε αναγνώστη, δεν είναι τα «Στρατάκια» που ήξερα. Είναι ο Γιώργος και ο Νίκος Στρατάκης μαζί με ταλαντούχους μουσικούς, που αποδεικνύουν περίτρανα ότι δεν είναι μόνο για τα πανηγύρια. Ο κόσμος καθόταν σε μεγάλες παρέες στα τραπέζια του ΣτΝ και απολάμβανε όντως μια συναυλία που είχε από παραδοσιακή κρητική μουσική μέχρι έντεχνα παντρέματα παραδοσιακών ήχων από όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα ήταν σωστά δομημένο ώστε να διατηρεί τη ψυχαγωγία του κοινού αμείωτη, με περιόδους που σχεδόν όλοι χόρευαν στις θέσεις τους και περιόδους που με κρατημένη ανάσα άλλοι ψέλλιζαν τους στίχους μέσα από σφιγμένα δόντια και άλλοι αφήνονταν με σκυμμένο το κεφάλι να τους παρασύρουν οι εντάσεις των τραγουδιών.

Ήταν κάτι τελείως διαφορετικό και απρόσμενο. Βρισκόμουν ανάμεσα σε συντοπίτες μου, αλλά η ατμόσφαιρα ήταν πολύ ιδιαίτερη. Πάνω στη σκηνή του ΣτΝ, τα δύο αδέρφια ήταν καλλιτέχνες που παρουσίαζαν τη μουσική τους και ο κόσμος από κάτω παρατηρούσε συμμετέχοντας με ουσιαστικό τρόπο. Με ένα τρόπο που δε συναντάς σε ένα πανηγύρι. Και να μην παρεξηγηθώ, μια χαρά είναι τα πανηγύρια -δεν έχω γυρίσει δα και λίγα. Μα είναι άλλη αίσθηση και άλλη η χάρη που είχε η μουσική που άκουσα της Παρασκευής το βράδυ. Είναι μια αίσθηση μοναδική, και αξίζει κάθε λεπτό που θα λάβεις μέσα – και για τους καπνιστές, πλέον, έξω- από τη σκηνή, ακούγοντας τους.
Τα αδέρφια Στρατάκη θα είναι για ακόμα μία Παρασκευή (22/11) στο Σταυρό του Νότου, και το live ξεκινάει στις 22:30. Είναι μια εμπειρία που πρέπει να τη ζήσει κανείς.

Σταυρός του Νότου
Θαρύπου 37, Αθήνα 117 43
Κρατήσεις: 210 9226975 – 210 9239031

Για τον Octava Radio

Στέλλα Μ.