Βασίλης Σκουλάς – Η Πλώρη (νέο τραγούδι)

Δύο Ρεθυμνιώτες δημιουργοί, ο Αντώνης Ζαχαράκης και η Στέλλα Βερτινάκη, συναντήθηκαν και μας παρουσιάζουν τη νέα τους δουλειά. Ένα τραγούδι με τον τίτλο « Η Πλώρη». Ένα ταξίδι με τη μαγική φωνή του Βασίλη Σκουλά που θα συμπεριληφθεί στο επόμενο άλμπουμ του συνθέτη.  

«Η μουσική είναι ο τρόπος με τον οποίο μου αρέσει να μιλάω»  λέει ο Αντώνης Ζαχαράκης. «Η Πλώρη είναι για μένα σύμβολο, πάμε μπροστά νικώντας τις δυσκολίες». Συνεπής με την μέχρι τώρα πορεία του ο συνθέτης, πράγματι μιλάει στην ψυχή μας με την μουσική του, συνταιριάζοντας τον παλμό του σήμερα με την παράδοση. Η μελωδία του μέσα από  τους ήχους της λύρας, του λαούτου, με πινελιές από κανονάκι και πιάνο, μας ταξιδεύει σε απέραντες θάλασσες. Μας γεμίζει συναισθήματα που εναλλάσσονται μέσα μας καθώς δαμάζουμε μαζί της τα κύματα. Η λύπη γίνεται χαρά και το δάκρυ χαμόγελο που το φέρνει η αισιοδοξία.

Είναι αυτή η ίδια αισιοδοξία που μας αφήνει σαν επίγευση στα χείλη η Στέλλα Βερτινάκη με τους στίχους της. «Και το λιμάνι θα φανεί όσα κι αν πάρει έτη». Η πένα της έβαλε πνοή στην Πλώρη. Την έκανε γυναίκα άχρονη, γυναίκα που συναισθάνεται,γυναίκα που πονά για τους όρκους και τις αγάπες που «ξεμακρύναν σαν πουλιά». Εικόνες φανερώνονται μπροστά μας και γινόμαστε εμείς οι ίδιοι η Πλώρη, που ακούει, που νοιάζεται, που λυπάται, που θυμάται, που παλεύει την κακοθαλασσιά μέχρι που βρίσκει το πολυπόθητο λιμάνι της. «Το να αγωνιζόμαστε κόντρα στις αντιξοότητες βάνοντας μπρος τον μπέτη, δηλαδή το στήθος, είναι στάση ζωής» μας λέει η ίδια η στιχουργός.

Για τον Βασίλη Σκουλά δεν χρειάζονται συστάσεις. Η «ήρεμη δύναμη» με την τόσο ξεχωριστή φωνή. Χρυσό το στίγμα του μέσα στα χρόνια. Δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζονται μεταξύ τους. Μας έχει χαρίσει στο παρελθόν τη φωνή του στο «Λευκό πανί», «Ρίζες», και «Βόλι» σε μουσική του Αντώνη Ζαχαράκη καθώς επίσης στο «Χαμηλά δεν μπορώ να πετάω» και στο «Εγώ είμαι αυτός», σε στίχους της Στέλλας Βερτινάκη. Όταν διάβασε τους στίχους της Πλώρης είπε «αυτό το τραγούδι είμαι εγώ, θέλω να το πω!»

Και το είπε

Και σαλπάραμε μαζί

Καλό μας ταξίδι

 

Συντελεστές:

Μουσική: Αντώνης Ζαχαράκης, Στίχοι: Στέλλα Βερτινάκη.

Λύρα-Λαούτο-Μαντολίνο: Δημήτρης Σπυριδάκης, Κανονάκι: Δημήτρης Κολλίτζας, Κιθάρα: Αργύρης Έξαρχος, Πιάνο-Κρουστά-Ενορχήστρωση: Αντώνης Ζαχαράκης, Ηχογράφηση φωνής: Μιχάλης Μαυράκης (Mavrakisound Studio Recordings), Μίξη ήχου-Digital master: Τάκης Αργυρίου (Argiriou Recording Studio).